VIDEO en VIDEOBEWERKING

(scroll down)

Video apparatuur

In 1988 kocht ik mijn eerste videocamera, speciaal voor een vakantie naar Indonesie. Het was een voor huidige begrippen grote en zware "draagbare" Sony Hi8 videocamera.
Jaren later kocht ik de zeer populaire Sony DCR-PC9E die gebruikmaakte van DV video bandjes. De kwaliteit van beeld en geluid was echt geweldig. Op dit moment heb ik een vrij simpele JVC Everio GZ-HM30.
   
Deze is al lang aan vervanging toe, maar ik wacht nog tot de 4K camera's wat goedkoper worden. Tot die tijd kan ik eventueel ook uit de voeten met de voor een mobiel perfecte 4K opnames van mijn Samsung S6 Edge of ik gebruik mijn Canon PowerShot G7-x.

UPDATE (06-04-2016):
Ik heb inmiddels een Panasonic HC-VX870 gekocht die 4K video kan opnemen.Voor professionele opnames gebruik ik mijn Canon 5D mark III, eventueel i.c.m. een Zoom H6 voor het geluid zoals in de onderstaande foto met mijn vorige Canon 70D te zien is.

Vakantievideo's

Vakantievideo's zijn erg leuk om te maken. Het is alleen erg lastig om het voor buitenstaanders interessant te houden. Hou de films daarom kort en bondig. De volgende video van onze vakantie in 2015 op de Seychellen is voor onszelf erg leuk, maar voor buitenstaanders te lang en er wordt bovendien te veel in gezoomd en gepand waardoor de video veel te druk wordt. Dit is dus een goed voorbeeld van hoe het eigenlijk NIET moet... De volgende keer beter ;-)

Deze video is samengesteld uit losse korte filmpjes die ik zomaar met voornamelijk mijn Samsung S6 Edge mobiel opgenomen heb en uit de vele foto's die ik gemaakt heb. Het is gemonteerd met Adobe Premiere. Let met name op de horizon die recht gezet is. Verderop meer over videobewerking.

bg-v3


Voor actie opnames, onderwater opnames en opnames onder lastige omstandigheden gebruikt ik een GoPro HD HERO2 en een Gopro HERO3.

Voor een relatief gunstige prijs kunnen daar geweldige opnames mee gemaakt worden. Ook de accessoires is goed betaalbaar. In de loop der jaren heb ik redelijk veel accessoires voor de GoPro's verzameld. De GoPro is in zijn onderwaterhuis tot 70 meter onderwater te gebruiken en kan door zijn behuizing goed tegen een stootje en extreme omstandigheden.Hier enkele voorbeelden van actie video's die ik met de GoPro's heb gemaakt:

    
Duiken op Kuredu, Malediven, 28-08-2013
    
Karting in The Kartfabrique, Utrecht, 17-06-2012


    
BloKarting in IJmuiden, 29-06-2012
    
BloKarting in IJmuiden, 29-06-2012

Beeld voor beeld videobewerking

De volgende video heb ik beeld voor beeld bewerkt met Adobe Photoshop en met Adobe Premiere samengevoegd tot een video. De truc hierbij is natuurlijk om van achter naar voren te werken.

Time Lapse
Time lapse is een filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden dan de framerate bij het afspelen. Dit levert een versnelde film en daardoor een leuk effect op
De volgende time lapse is opgenomen tijdens een vakantie op de Malediven met een interval van 1 beeld per 2 seconden.

HDR Time Lapse
De onderstaande video is een combinatie van HDR en Time Lapse. De losse beelden het ik eerste met Photomatix HDR software bewerkt en daarna samengevoegd tot een video.

Under construction